Waarom is een full tang zwaard belangrijk?

Als een zwaard niet full tang is, dan kan je deze beter niet aanschaffen. Of je moet niet om kwaliteit en veiligheid geven. Voor een wallhanger of decoratie zwaard maakt het niet zoveel uit. Deze kan je gerust aan de muur hangen, maar haal deze er niet vanaf om te gebruiken.

Maar waarom is dit nu zo belangrijk?

Onder het handvat zit een deel van het blad bij een zwaard, dit zie je niet direct. De tang is het deel onder het gewikkelde of beklede handvat, deze noem je ook wel Nakago (bij een Japans samoerai zwaard) of angel. In essentie is bij een full tang zwaard, het gedeelte van het blad dat je in je hand vasthoudt en het gehele handvat is eromheen gebouwd. De tang zit dus volledig in het handvat, dat is de betekenis van een full-tang zwaard. Dit geldt voor zowel Japanse katana’s, Chinese zwaarden en Europese zwaarden.

Een full tang betekent dus het zwaard uit één stuk staal is gesmede en deze stevig en volledig is vastgezet in het handvat. Dus wat onder of eigenlijk in het handvat zit is hetzelfde stuk staal als de kling of het blad wat je ziet. Datgene wat in het handvat ziet mag dus niet zijn vast gelast, gelijmd of geschroefd aan de kling. Als het namelijk niet uit één deel bestaat dan is de kans zeer, maar dan ook zeer groot dat als er iets wordt geraakt het zwaard in tweeën breekt. De gevolgen daarvan kunnen niet te overzien zijn en is dus levensgevaarlijk.

Zou je een zwaard gebruiken welke niet full tang is, maar bijvoorbeeld met een halve tang dan is de balans van zo een zwaard ook dramatisch. Je kan niet helemaal blind gaan op het feit of een zwaard wel of niet full tang is. Er komen wel meer aspecten bij kijken, je kan enkel met een full tang hakken en snijden als het blad van een High Carbon Staal is en een goede hittebehandeling heeft gehad.

En met zoals met alles kan je de term full tang ook ongepast gebruiken, je moet deze term ook wat genuanceerd gebruiken. Zeker op het internet roepen verkopers van alles zonder ook maar besef te hebben wat een term precies betekend. En in de zwaarden wereld vallen hier zeker “battle ready” en “full tang”onder.

Het moet niet zo zijn dat het deel van het blad zodanig dun is dat het nog steeds niet veel sterkte geeft aan het blad in het handvat. Een smederij met genoeg ervaring welke als doel heeft om een functioneel zwaard te maken zal dit meenemen in zijn ontwerp en productie. Ik zal dat duidelijk maken aan de hand van een tekening.

Bij A zie je een full tang zwaard welke ontworpen is met het oog op een functioneel zwaard.

full tang zwaard sword

 

Bij B zie je een full tang maar dit zal nog steeds niet voldoende sterkte geven, dan is het ontwerp niet geschikt.

Je moet dus een term full tang zien in het gehele ontwerp van het gehele zwaard, dan heeft het waarde. Het moet tevens zijn ontworpen voor functioneel gebruik en dat impliceert meer dan een full tang zwaard. Een goed hand gesmede high carbon steel blad met hittebehandeling is dan net zo belangrijk. Evenals een kwalitatief handvat met een hoge monteringskwaliteit.

Voor een functioneel handgemaakt zwaard kan je dus het beste een ervaren smederij uitkiezen. Dit zijn bijvoorbeeld de Hanwei Smederij van Paul Chen en John Lee.  Deze doen ook goede een kwaliteitscontrole zodat je zeker bent van een veilige aankoop.

Hier onder een full tang zwaard van Paul Chen (Hanwei Smederij)

full tang zwaard hanwei paul chen sword

Volg ons op Facebook