Erecodes. Dodelijk. Onverschrokken. Moedig. De Samoerai krijgers uit Japan hadden unieke wapens en getraind in vele gevechtstechnieken. Er valt veel te ontdekken over deze nobele krijgers uit een feodaal tijdsperk die van 1185 tot 1868 duurde in Japan.

De samoerai hadden veel meer wapens dan het zwaard, ook wel de Japanse katana genoemd. Naast het samoerai zwaard werd er ook een kort zwaard of wakizashi gebruikt. Tevens behoorde de boog en messen standaard tot de uitrusting. De kinderen van samurai kregen vaak al vanaf jonge leeftijd, zo rond hun derde jaar, wapens om te oefenen en te trainen. Vanaf hun achtste jaar kregen ze vaak echte wapens en werden de onderwezen in militaire tactieken en Japanse zwaardvechtkunsten. Ook behoorde de Naginata (hellebaard) en Yari (speer) toe aan het wapenarsenaal van de krijgersklasse.

samurai naginata

Waarschijnlijk is het Japanse zwaard het meest perfecte koude wapen ooit geproduceerd door de mensheid. Het heeft een snede aan één kant en geborgen is een prachtige curve en geperfectioneerd tijdens de Heian-periode (794-1185). De voorgang van de katana noemde men de tachi, deze werd gebruikt door gepantserde samoerai te paard.

Het is zeer waarschijnlijk dat de kennis omtrent staaltechnologie vanuit China ongeveer in de vijfde eeuw na christus werd geïntroduceerd in Japan. Het samoerai zwaard is een samensmelting tussen staal en spiritualiteit en behoort tot de drie heilige objecten in het oude Japanse keizerrijk samen met de spiegel en het juweel.

Reinheid was een belangrijk concept en de smid moest zijn gedachten zuiveren ter voorbereiding het werk in de smederij. Hierin was het Shinto, de inheemse religie waarin de natuur met de mens communiceert, het gene wat werd toegepast. Elk gebied of prefectuur had zo zijn eigen metallurgisch kenmerken in het zwaard, doordat er schillende technieken werden gebruikt.

Het smeden van een authentiek Japans zwaard met tamahagane, dit is een koolstofstaal dat wordt geproduceerd in een Tatara (kleioven) door de deoxidatiemethode bij lage temperatuur. Deze tamahagane wordt gemaakt uit ijzerzand met veel houtskool. De smelttemperaturen in de Tatara zijn laag en het ijzer wordt niet volledig vloeibaar. De tamahagane is vaak erg groot en bevat verschillende kwaliteiten staal. Het wordt in veel kleine stukjes gebroken en ze worden aan smeden geleverd. Tamahagane is heel puur als staal, maar heeft veel slakken en lege plekken, daarom is het vouwen van een zwaard zeer belangrijk, dit zorgt ervoor dat dit verdwijnt.

Tamahagane

De staalsoorten van het Japanse zwaard zijn van verschillende kwaliteit en hardheid en tijdens het productieproces worden deze gecombineerd. Het idee daarachter is om een blad te krijgen met een harde, dus scherpe snede, en relatief zachtere en dus flexibelere kern.

De verschillende staalsoorten met kool stofgehalte worden verwerkt tot een blok dat herhaaldelijke wordt verwarmd en gevouwen om de correcte laminaatstructuur te krijgen. Zodra dit gereed is wordt de het blok gesmede in de vorm van het Japanse zwaard. De lagen (jihada) op het blad is het gevolg van het vouwproces in de smeden van het blad.

Een zeer belangrijk deel van het proces is het differentieel harden, dat is het verhitten en afschrikken van staal om het te harden. Het blad wordt bedekt met een laag van klei, houtskool en het fijne mengsel van staal en steenstof verkregen als bijproduct van het polijstproces. Nadat het hard is opgedroogd, wordt het zwaard verwarmd tot het roodgloeiend is en geblust door het in een bad met koud water te dompelen. Het effect van de verschillende diktes van klei is om de koelsnelheid te variëren en bijgevolg de mate van groei van de verschillende kristallijne structuren die in het staal worden gevormd. De meest extreme omstandigheden in de metallurgische transformatie van het staal vinden plaats langs de kruising van de dikkere laag van het kleimengsel met de dunnere band langs de rand. Dit vormt de hamon, waar de meest prominente kristalstructuren worden gezien. Dit is zichtbaar als een witachtige ononderbroken lijn van enkele millimeters tot ongeveer een centimeter vanaf de snijkant. De hamon is het hardste stalen deel van het lemmet van het Japanse zwaard, dat vervolgens kan worden geslepen.

De eigenschappen van de Japanse Katana, en dus de schoonheid, hangen af van de vaardigheid waarmee het afschrikproces wordt uitgevoerd.

Tevens is het polijst proces heel belangrijk en er werd vaak gebruik gemaakt van meer dan twintig soorten steen, van de zeer grof zijn heel fijn. Dit soort ervoor dat alle structuren van het staal tot uiting kunnen komen. De oppervlakte van het blad is hierdoor heel glad, wat een corrosie werende functie heeft en zorgt voor een optimale scherpte van het blad.

De samurai hadden vaak imposante sterke pantsers welke geheel ontworpen was met het oog op de strijd. Ondanks de beplatingen, nekbeschermers en vaak familie symbolen (Mon) waren yoroi of harnassen nog licht en flexibel. Deze beroemde samoerai pantsers hebben vele aantrekkingskracht en inspireert ook de hedendaagse cultuur, denk aan de Darth Vader helm van Star Wars.

Een onlosmakelijk deel van de samoerai van was de bushido, een morele erecode waaraan de samoerai zich strikt hield. Letterlijk betekende dit "weg van de krijger" was strikte code van loyaliteit, trouw en eer tot de dood eiste. Het doden van iemand uit een lagere klasse mocht als de wet werd gebroken. Ook het dragen van niet één maar twee zwaarden was een teken van hogere status.

Een zwaard herinnert mensen eraan dat het leven niet voor altijd is en dat elk moment daarom moet worden gekoesterd. Een zwaard maakt mensen ervan bewust dat er sterfte bestaat en dat ze elke dag ten volle kunnen leven.

In onze webshop bieden wij verschillende kwalitatieve samoerai zwaarden aan om de ware samurai te eren, neem hier eens ongedwongen de tijd voor om te bekijken.

Volg ons op Facebook