Door de vele keuzen kan het kopen van een zwaard een beetje verwarrend zijn. Bij Zwaardkopen.nl hebben we ons best gedaan om alle soorten zwaarden op een rijtje te zetten.

Wij hebben een uitgebreide selectie zwaarden in verschillende prijsklassen en hebben een geselecteerd aantal smederijen zodat iedereen wel  een goede keuzen kan maken.

Wat is bedoeling van je zwaard aankoop? Wat is de soort zwaard waarin je interesse hebt?

Er zijn hierin eigenlijk  vier categorieën in:  functionele zwaarden, trainingszwaard, re-enactment of decoratieve zwaarden.

Functionele zwaarden

Functionele zwaarden worden soms ook wel Battle Ready zwaarden genoemd. Functionele zwaarden zijn echte scherpe zwaarden die gemaakt zijn van koolstofstaal.  Staal is een legering tussen ijzer en koolstof, en koolstof geeft hardheid aan het staal. Deze staalsoorten werden van oudsher ook gebruikt om echte zwaarden van te maken. De hardheid is nodig zodat het zwaardblad hard en sterk genoeg is om scherp te krijgen.  Functionele zwaarden zijn dus geschikt om veilig hak- en snij oefeningen mee doen als je de juiste veiligheid voorzorgsmaatregelen neemt.

Koolstofstalen moeten wel altijd worden onderhouden anders gaan ze roesten. Functionele zwaarden zijn meestal full tang, dit betekent dat het zwaardblad diep in het handvat doorloopt en daar goed in is vastgezet.

Ook hebben functionele zwaarden vaak een hittebehandeling gehad, zoals doorharden of differentieel harden. Differentieel harden betekent dat het zwaard op de rug is bedekt met klei en deze daarna is getemperd, waardoor de snede harder wordt als de rug. Dit zorgt ervoor dat het zwaard niet breekt zodra deze heel hard contact met een anders zwaard of target.

Deze zwaarden zijn vaak een stuk duurder als decoratie zwaarden, en het prijsverschil zit hem vaak in de staalsoort, hittebehandeling, polijsting en vaak betere en mooiere fittingen.  Meestal begint een functioneel zwaard toch echt rond de euro 200,-.

Functionele zwaarden zijn natuurlijk ook geschikt als decoratie en vaak zelfs nog mooier als de zwaarden die alleen zijn gemaakt voor decoratie doelen.

Wij verkopen functionele samoerai zwaarden van Paul Chen (Hanwei),  John Lee, Cold Steel en Fuji Forge. Tevens is het mogelijk om functionele vikingzwaarden, ridderzwaarden en chinese zwaarden te kopen. De Japanse zwaarden bevatten enkele van de beste katana-, wakizashi- en tanto-sets die je kunt kopen vandaag de dag. Tevens is het ook mogelijk om funtionele ninja zwaarden aan te schaffen. 

Trainingszwaarden

Dit soort zwaarden gebruikt men vaak tijdens trainingen van zwaardvechtkunsen, dit kan zowel in het karate, iakido, iaido, katori, muso. Ook kan je trainen met europese zwaarden. Deze oefen zwaarden zijn vaak van hout of kunststof gemaakt. Het voordeel is dat je veilig kan trainen en je daardoor je technieken vaak sneller op een hoger niveau krijgt. Met Japanse zwaardvechtkunsten gebruik je vaak een bokken, dat is een eiken houten trainingszwaard welke dezelfde afmetingen als een katana heeft. De trainingszwaarden van Cold Steel zijn gemaakt van het super sterke polypropyleen, zonder hele scherpe punten of randen. Daarom zijn deze duiterst duurzame Bokken geschikt voor contact training en sparren. Onze Chinese zwaarden worden ook vaak gebruikt tijdens Tai Chi en kung fu trainingen en vele zijn ook geschikt voor functioneel gebruik.

Re-enactment

Re-enactment is het naspelen of uitbeelden van gebeurtenissen die in het verleden hebben plaatsgevonden. Over het algemeen zijn re-enactment zwaarden stomp en hebben geen scherpe rand, dan mag er mee gevochten worden. Er zijn tegenwoordig veel verenigingen met verschillende historische invalshoeken, zoals: Romeinen, Vikingen, middeleeuwen, Tachtigjarige Oorlog, napoleontische oorlogen en nog veel meer.

Decoratieve zwaarden

Deze zwaarden zijn voor de sier en meestal zeer goedkoop. Het is vaak gevaarlijk om met deze zwaarden ergens op te slaan want deze zijn niet gebouwd zoals een functioneel zwaard. De lasnaden zijn vaak slecht vaak het is het materiaal roestvrijstaal, wat zonder bewerking heel zacht is, of van niet gehard koolstofstaal.

Roestvrijstaal zie je vaak in deze categorie omdat de zwaarden er dan nog lange tijd mooi uit blijven zien. Deze zwaarden worden voornamelijk gebruikt als wanddecoraties, displays, huis- of kantoordecoraties. Dit maakt ze perfect als woondecoratie en conversatiestukken, evenals een leuke verzamelobject voor de zwaardverzamelaar of liefhebber.

Doordat de zwaarden, vanwege de zachtere stalen en slechtere afwerking alleen geschikt zijn voor decoratie is het ook zeer belangrijk om deze niet te gebruiken.

Conclusie

Als je dus weet met welk doel je een zwaard wilt gaan kopen, en je een idee hebt welke budget je ongeveer hebt kan je gericht gaan zoeken.

Wij ons kan je uit vele stijlen kiezen, misschien wil je een historisch accuraat zwaard, of misschien een specifieke cultuur zoals een Romeins zwaard, een Vikingzwaard, een Schots zwaard of een Japanse katana?

Wij hopen dat deze beknopte gids een aantal vragen heeft beantwoord en je en goede keuze kan maken. Mocht je nog vragen hebben dan zijn wij bereikbaar via whatsapp, telefoon of mail.

Volg ons op Facebook